+32 3 369 92 82
info@nubila.be

Wifi wat & hoeveel?

Evolutie is een kenmerk van technologie, en dat geldt ook voor draadloze netwerken. Wifi is de afgelopen jaren sterk geëvolueerd, met nieuwe standaarden die snellere, meer betrouwbare en efficiëntere draadloze verbindingen mogelijk maken. In deze blogpost zullen we het hebben over Wifi 6 en 6E en ook wat er is gebeurd met Wifi 4.

De Opkomst van Wifi 6 en 6E

Wifi 6, ook bekend als 802.11ax, is een nieuwe draadloze netwerkstandaard die in 2019 werd geïntroduceerd. Deze standaard heeft veel verbeteringen gebracht ten opzichte van zijn voorganger, Wifi 5 (802.11ac). Enkele van de belangrijkste kenmerken en voordelen van Wifi 6 zijn:

  1. Hogere snelheden: Wifi 6 biedt aanzienlijk hogere datasnelheden dan Wifi 5, wat betekent dat gebruikers genieten van snellere internetverbindingen en minder vertraging.
  2. Betere prestaties in drukke omgevingen: Wifi 6 maakt gebruik van technologieën zoals Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA) en Basic Service Set (BSS) Coloring om de prestaties in drukke netwerkomgevingen te verbeteren. Hierdoor kunnen meer apparaten tegelijkertijd verbinding maken zonder prestatieverlies.
  3. Verbeterde dekking: Wifi 6 biedt betere dekking, zelfs op moeilijk te bereiken plaatsen in huis of kantoor.
  4. Lagere latentie: Lagere latentie zorgt voor een snellere reactietijd tussen apparaten en het netwerk, wat vooral belangrijk is voor realtime toepassingen zoals online gaming en videoconferenties.

Wifi 6E is een uitbreiding van Wifi 6 en werd in 2020 geïntroduceerd. Het voegt een extra frequentieband toe in het 6 GHz-spectrum. Hierdoor kunnen apparaten verbinding maken met minder interferentie van andere draadloze apparaten. Dit betekent nog hogere snelheden en betrouwbaarheid voor draadloze netwerken.

Het Verdwijnen van Wifi 4 (802.11n)

Nu je op de hoogte bent van Wifi 6 en 6E, is het interessant om te kijken wat er is gebeurd met Wifi 4, dat officieel bekend staat als 802.11n. Wifi 4 was een belangrijke stap voorwaarts in draadloze technologie toen het in 2009 werd geïntroduceerd. Het bood hogere snelheden en een betere betrouwbaarheid in vergelijking met de oudere Wifi 3 (802.11g) en Wifi 2 (802.11a) standaarden.

Echter, met de komst van Wifi 5 en later Wifi 6, is Wifi 4 langzaam maar zeker in de achtergrond verdwenen. Moderne apparaten ondersteunen doorgaans Wifi 5 of Wifi 6, waardoor de oudere Wifi 4-technologie steeds minder relevant wordt.

Het is belangrijk om op te merken dat oudere apparaten die Wifi 4 gebruiken, nog steeds kunnen worden gebruikt, maar ze zullen niet profiteren van de verbeterde prestaties en functies die Wifi 5, Wifi 6 en Wifi 6E bieden.

Conclusie

Wifi 6 en 6E vertegenwoordigen de nieuwste evolutie van draadloze technologie, met hogere snelheden, betere prestaties en meer betrouwbaarheid. Wifi 4, aan de andere kant, is geleidelijk aan het verdwijnen omdat oudere technologieën worden vervangen door snellere en krachtigere standaarden. Als je op zoek bent naar de beste draadloze prestaties, is het de moeite waard om te investeren in een netwerk en apparaten die compatibel zijn met Wifi 6 of 6E.

Heeft u vragen of wil u graag kijken wat een performant Wifi netwerk voor uw bedrijf kan betekenen?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op!