Wat is DMARC en waarom wordt het verplicht?

Wat is DMARC en waarom wordt het verplicht?

Vandaag is e-mailbeveiliging cruciaal. Bedrijven en individuen zijn dagelijks afhankelijk van e-mail voor communicatie, maar helaas is dit ook een van de meest kwetsbare aspecten van onze online aanwezigheid. Een van de technologieën die ontwikkeld is om de veiligheid van e-mails te verhogen, is DMARC, wat staat voor “Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance“. In deze blogpost duiken we dieper in wat DMARC is, hoe het werkt en waarom grote technologiebedrijven zoals Google en Microsoft het nu verplicht gaan maken.

Wat is DMARC?

DMARC is een e-mailvalidatiesysteem dat ontworpen is om bedrijven te helpen hun domeinen te beschermen tegen onbevoegd gebruik, vaak bekend als e-mail spoofing. Spoofing is een techniek die vaak gebruikt wordt in phishing-aanvallen, waarbij de aanvaller e-mails verstuurt die afkomstig lijken te zijn van een betrouwbare bron om gevoelige informatie te ontfutselen of frauduleuze zaken te verrichten.

DMARC bouwt voort op twee bestaande technieken: SPF (Sender Policy Framework) en DKIM (DomainKeys Identified Mail). SPF laat toe dat de domeineigenaar specificeert welke mail servers geautoriseerd zijn om e-mails namens hun domein te versturen. DKIM biedt een manier om een digitale handtekening toe te voegen aan de headers van een e-mailbericht, wat verificatie van de verzender mogelijk maakt en garandeert dat de inhoud van de e-mail niet is gewijzigd onderweg.

DMARC zelf voegt een essentiële laag van instructies toe aan deze technologieën door te definiëren hoe e-mails die falen in SPF- of DKIM-checks behandeld moeten worden. Het laat organisaties ook toe om rapporten te ontvangen over hoe hun e-mails worden behandeld op het internet, waardoor ze meer inzicht krijgen in mogelijke beveiligingsproblemen gerelateerd aan hun e-mailverkeer.

Waarom wordt DMARC verplicht?

De reden waarom bedrijven als Google en Microsoft DMARC verplicht stellen, is simpel: veiligheid. Met de toenemende frequentie en verfijning van cyberaanvallen, met name phishing en andere soorten van sociale engineering, is het essentieel geworden voor organisaties om te verzekeren dat hun communicatiekanalen zo veilig mogelijk zijn.

Door DMARC te vereisen, zorgen deze bedrijven ervoor dat alle e-mails die hun servers bereiken, geverifieerd kunnen worden op authenticiteit. Dit helpt niet alleen bij het verminderen van de hoeveelheid spam die gebruikers ontvangen, maar beschermt ook de reputatie van het bedrijf en helpt bij het voorkomen van gegevenslekken die via e-mail kunnen worden veroorzaakt.

Voordelen van DMARC:

  1. Verbetert de reputatie en betrouwbaarheid van het e-maildomein: Door consistentie in e-mailverificatie te handhaven, helpt DMARC bedrijven hun merk en domeinreputatie te beschermen tegen misbruik en fraude.
  2. Vermindert phishing-aanvallen: DMARC helpt bij het identificeren en afwijzen van frauduleuze e-mails die namens een domein worden verstuurd, waardoor het risico op phishing-aanvallen voor eindgebruikers wordt verminderd.
  3. Biedt inzicht in e-mailkanalen: Met DMARC kunnen organisaties uitgebreide rapporten ontvangen over het gebruik en misbruik van hun e-maildomeinen, wat cruciaal is voor het onderhoud en de beveiliging van hun communicatiesystemen.

Conclusie

Met het verplicht stellen van DMARC nemen grote technologiebedrijven een belangrijke stap in het beschermen van zowel hun gebruikers als hun eigen systemen tegen e-mailgerelateerde bedreigingen. Terwijl de implementatie van DMARC wat technische inspanning vereist, zijn de voordelen die het biedt in termen van verhoogde e-mailveiligheid en -vertrouwen onmiskenbaar voor je bedrijf.

Wil je weten hoe jouw bedrijf scoort op deze punten? Contacteer ons en we kijken samen wat de score van jullie scoren!